Groovy – Kurulum

Groovy benim uzun zamandır incelemek istediÄŸim, ara ara kurup ara ara online olarak denedeÄŸim, fakat hiç bir zaman oturup ciddi ciddi üzerinde vakit harcayamadığım bir dil. Bende biraz yazı dizisi kıvamında, groovy incelemelerimi sizinle paylaÅŸacağım. Bu yazı dizisinde her yerde bulabileceÄŸiniz, nasıl kurulurdan tutunda Grails‘e kadar herÅŸeye deÄŸinmek istiyorum. Bu amaçla yazı dizisinin ilk parçası olan nasıl kurulur kısmına baÅŸlıyorum.

En temel haliyle, Groovy Java’nın hemen hemen tüm parçalarını üzerinde barındıran, biraz Pyhton ve Ruby’den ilham alarak hazırlanmış bir programlama dili. EÄŸer temel Java bilginiz varsa hiç zorlanmadan Groovy kullanmaya baÅŸlayabilirsiniz. Ama uyarayım benim gibi tiplere falan duyarlıysanız, kafadan biraz bocalayacaksınız. Groovy nihayetinde bir script dili olduÄŸunda tip bağımsız çalışabilmektedir. Yani tanımladığınız bir deÄŸiÅŸkeni yeri geldiÄŸinde String ataması yapıp kullanabilirken yeri geldiÄŸinde Integer ataması yapıpta kullanabiliyorsunuz. Fakat yinede isterseniz doÄŸrudan tip belirtip onun üzerinden de kullanabilirsiniz. Yalnız tip atamaları ile ilgili hataların runtime sırasında çıkacağını aklınızda bulundurun.Groovy Kurulum

İşte groovy’nin neler kattığından tutunda nelrein farklı olduÄŸuna kadar bir çok konuya giriÅŸ yapılabilir, fakat bu kısımları ÅŸimdilik bir kenarı bırakıp doÄŸrudan kuruluma geçiyorum. Kurulum aÅŸağıdaki sıralamalardan oluÅŸacaktır.

  1. Groovy’nin kurulumu
  2. Eclipse eklentisinin kurulumu
  3. “Hello, Groovy” uygulaması

Tüm bu iÅŸlemler Windows 7, Ubuntu üzerinde test edilmiÅŸtir. Eclipse versiyonu olarak Indigo kullanılmakta olup, Groovy’nin en güncel versiyonu 2.1.3’tür.

Groovy Kurulumu

Groovy kurulumu yapmak ister Linux bir sistem kullanın ister Windows tabanlı bir sistem kullanın her koşulda oldukça kolay.

Windows

Windows sistemlerde iki türlü kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik kurulum yapmak isterseniz bu adresten indirip yönergeleri izleyip kurabilirsiniz. Benim tercihim ise ZIP dosyası olarak indirip manual bir kurulum yapmak oluyor.  Zip dosyasını indirdikten sonra, zip içerisinden çıkan dosyayı bir lokasyona kopyalamanız gerekiyor. Benim terchim C:\ProgramFiles\Groovy\ lokasyonuna kopyalamak oldu. Bundan sonra;

  • GROOVY_HOME sistem deÄŸiÅŸkenini tanımlamalısınız. Benim örneÄŸimde GROOVY_HOME sistem deÄŸiÅŸkeni C:\ProgramFiles\Groovy\groovy-2.1.3 ÅŸekinde oluyor.
  • Daha sonra %GROOVY_HOME%\bin yolunun PATH deÄŸiÅŸkenine eklenmesi gerekiyor.

Eğer Windows Installer ile otomatik kurulum yaparsanız tüm bunları otomatik olarak yaratacaktır.

Linux

Ubutun tabanlı Linux sistemlerde kurulum yapmak çok daha kolay. Tek yapmanız gereken aşağıdaki komutu çalıştırmak.

  • sudo apt-get install groovy

Bu işlemden sonra groovy kurulumunuz tamamlanmış olacak.

Kurulumun Test Edilmesi

Kurulumu yaptığınız sistemde aşağıdaki komutun başarıyla çalıştırılabiliyor olması gerekmektedir. Windows sistemlerde yeni bir komut satırı, linux sistemlerde ise yeni bir terminal açarak test edebilirsiniz.

  • groovy –version

Bu komutun çıktısı beklediğiniz groovy ve java versiyonunu içeriyorsa kurulumunuz başarıyla sonuçlanmıştır.

Eclipse Eklentisinin Kurulumu

Groovy eclipse eklentisini kurmak için, Eclipse’ten Help->Eclipse Marketplace uygulamasına geliyoruz. Burada arama satırına groovy yazdığınızda, groovy eklentileri önünüze gelecektir. Bunlardan sadece Groovy için olanı kurmanız yeterlidir.

eclipse_groovy_plugin

Kendi kullandığınız Eclipse versiyonuna uygun olanı seçip yüklüyorsunuz. Yüklemeniz ardından eclipse içerisinde Groovy Projesi yaratabiliyor olmanız gerekmektedir.

“Hello, Groovy!”

Åžimdi sırada Eclipse altında bir proje yaratıp, projeye bir Groovy script’i ekleyip “Hello, World” yazdıralım ki yaptığımız iÅŸ içimize sinsin. Bunun için Eclipse’te File->New->Other ya da Ctrl+N ile ynei Groovy projesi yaratıyoruz. Filtre kısmına Groovy yazdığınızda ilgili proje tipi gelecektir.

groovy_project_step1Projenizi seçtiktek sonra Next diyoruz. Bir sonraki ekranda, proje adını belirleyip Finish‘i seçiyoruz. Ben proje adı olarak HelloGroovy kullandım.

Groovy projemiz oluştu. Şimdi yeni bir Groovy sınıfı ekleyelim. Bunun için projeye sağ tıklayıp New Diyoruz. Buradan Yeni Groovy Class yaratıyoruz. Groovy Class adı olarak ben Main kullandım ve paket adı olarakta com.bahadirakin.groovy verdim. Hemen ardından Create Script seçeneğini seçiyoruz ve Finish diyoruz.

groovy_project_step2

Main script’imizi yarattıktan sonra println “Hello, World” ifadesini ekliyoruz. Daha sonra saÄŸ tıklayıp projeyi Groovy Script olarak çalıştırıyoruz (SaÄŸ Tık->Run->Groovy Script).

Son halde Main.groovy sınıfının içeriği aşağıdaki gibidir.

Main.groovy


package com.bahadirakin.groovy

println "Hello, World!"

Proje yapısı ise aşağıdaki gibidir.

groovy_project_step3

Son

Bundan sonraki yazıda ise dosya okuma iÅŸlemlerine ve XML parse etme iÅŸlemlerine deÄŸinmeyi planlıyorum. EÄŸer Groovy ve Eclipse kullanımı size hoÅŸ gelmediyse bir JetBrains’in IDE’sini denemenizi tavsiye ederim. Community Edition sürümünde Groovy desteÄŸi de bulunmaktadır. Community Edition sürümünü bu adresten indirebilirsiniz.

End Of Line