Haftalık Bülten | 16-22 Subat

İstanbulda, bu hafta karın etkisi oldukça fazlaydı. Haftanın üç günü işe giden, üç günü evden çalışan ve bir günü de okula giden biri olarak bu durum beni bile etkiledi. Her ne kadar evde normalden daha fazla vakit geçirmiş olsam bile bu benim verimliliğimi çok iyi etkilemedi. Dönüp baktığımda diğer haftalarıma nazaran daha verimsiz bir hafta geçirdiğimi görüyorum. Yine de bu hafta nelerin dikkatimi çektiğini özetlemeye çalışayım.

Ingilizce Blog Yazmak

İnglizce ile ilgili büyük bir problemim yok ama iş yazmaya geldiğinde çekiniyorum. Gerçi bir ara konuşma ile ilgili problemlerim vardı ama speaking konusunda bana yardımcı olan hocam Allison sağolsun bu problemlerin üzerinden geldim. Yazma kısmında ise çekindiğimdem, her ne kadar doğru cümleler kurmuş olmsam bile bol bol google ile arama yapmak durumunda kalıyorum. Bir de bunun yanı sıra imla ve yazım hatalarım var. Daha Türkçe yazarken hatasız yazamıyorum, ingilizce de siz düşünün. Ama hedefim blog yazılarını ingilizce yazmak. Hem kendim pratik yapmış olurum, hem bakarsınız daha fazla kişiye ulaşabilirim.

Grammarly

İmla ve yazım hatalarını engellemek için bir arkadaşım Chrome eklentisi tavsiye etti. Grammarly iddia ettiğine göre en iyi grammar chechking aracı. Şöyle bir kullandığımda gerçekten çok yararlı olduğunu gördüm. Verdiği öneriler çok yerinde. Eğer olurda blog yazılarımı ingilizce yazmaya başlarsam yüzde yüz çok işime yarayacak bir araç.

Writefull

Fakat, Grammarly ingilizce yazma ile ilgili tüm sorunlarımı çözmüyor. Hala sık sık google ile yazdıklarımı teyit ettirme sorunum var. İşte Writefull uygulaması ise tam bu soruna yönelik. Size belirli istatiklerde hangi kalıpların daha sık kullanıldığını, hangi kalıp yerine neyi kullanmanız gerektiğini ya da bir kelimenin eş anlamlısı gibi bilgiler veriyor. Güzel yanı hemen hemen tüm uygulamalarla entegre çalışabiliyor. Şimdilik sadece Mac için olsa da Windows uygulaması da önümüzdeki hafta yayına alınacakmış. Daha tam test etmeye fırsatım olmadı ama eğer hedeflediğim gibi ingilizce blog yazmaya başlarsam verimliliğimi çok arttıracak.

Kendine Güvenmekte Önemli

Aslına bakarsanız ingilizce blog yazmamın önündeki en büyük engellerden biri kendime güvenmemem. Baktığım zaman yazdıklarım da o kadar büyük hatalar ya da sorunlar olmuyor. Genelde kendime güvenmediğim için yurt dışından birileri ile mailleşirken bir kaç kere kontrol ediyorum ya da ettiriyorum. Aldığım geri bildirimler doğrultusunda o kadar da yanlışım çıkmadığı kanaatine vardım. Fakat işte yine de kendime güvenme ile iligli bir bariyerim var ve bunu aşmam gerekiyor. Özellikle blog yazma üzerine. Bir arkadaşım aşağıdaki Ted konuşmasını seyretmemi önerdi. Hani gaza gelmedim de değil.

Tazeler

  • TodoMVC: Çok güzel düşünülmüş ve hazırlanmış bir kaynak deposu ya da sitesi. Uygulamanızın web arayüzünü JavaScript kullanarak geliÅŸtirmeye mi karar verdiniz, fakat hangi framework’u kullanmanız gerektiÄŸini mi bilmiyorsunuz, TodoMVC tam bu sorununuzu çözmeye yönelik. Aynı TODO uygulamasını bir çok JavaScript ve JavaScript’te derlenen dillerde ve frameworklerde geliÅŸtirmiÅŸler. Siz içinden beÄŸendiÄŸinize bakıp inceleyip fikir edinebiliyorsunuz. Bu siteye tamamen tesadüfi geldim. Aklımda, yine localStorage ve AngularJS kullanarak bir Tutorial yazı dizisi yazma fikri geldi. İnternette kimler yapmış, nasıl yapmış, eksik yanları neler falan diye araÅŸtırırken bu siteye denk geldim. Gayet güzel olmuÅŸ ve iyi kötü bir fikir veriyor insana. İleride kendi yazı dizimi yazarken belki buradaki tasarımdan faydalanırım. Çok hoÅŸuma gitti …
  • Failswitch: Åžu ara tam ihtiyacım olan ÅŸey. Belki farketmiÅŸsinizdir, blogum sık sık çöküyor. Sunucuya virüs girmiÅŸ ama nereden girmiÅŸ tespit edilemiyor. Yedek al git baÅŸka yere kur falan da çok zaman alacağından ÅŸimdilik böyle idare ediyorum. Neyse, Failswitch sizin için sitenizin static yedeÄŸini alıyor. EÄŸer bir hata ile karşılaşırsanız, failswitch devreye giriyor ve static içeriÄŸi göstermeye devam ediyor. Böylelikle kısmen de olsa eriÅŸilebilirliÄŸi korumuÅŸ oluyorsunuz.
  • DocumentaryAddict: Ahh hangimiz belgesel hastası deÄŸiliz ki… Bu site iÅŸte tam bizlik tam. Åžaka bir yana çok güzel düşünülmüş bir site. Girip içerisinden merak ettiÄŸiniz konulara iliÅŸkin belgeselleri seyredebiliyorsunuz. ÇoÄŸu belgesel youtube’ta da var ama liste halinde elinizin altında bulunması güzel. (Bu arada bu sitede yok ama şöyle güzel bir seri var, Fake or Fortune?, sanat üzeirne güzel bir bbc yapımı, belgesel-macera tadında ,özellikle s02e03: Van Dyck: What Lies Beneath güzeldi) (Bir de unutmadan söyleyeyim, şöyle de bir seri var. Bu daha belgesel tadında üstadları inceliyor üniversitede seyretmiÅŸtim yine bbc yapımı, Simon Schama’s Power of Art, özelllikle Bernnini kısmını tavsiye ederim. Bu da yok ama olsun.)
  • CogniToys: Bu haftanın en ses getiren ürünlerinden biri. Çocuklar için düşünülmüş aıllı oyuncak. IBM Watson teknoloji kullanılarak geliÅŸtirilmiÅŸ. Çocuklarla sohbet ediyor, çocuklara soru soruyor. ÖrneÄŸin sevdiÄŸi rengi tutup daha sonrasında bu reng üzerinden sorular soruyor. Akıllı bir oyuncak iÅŸte. Aritmatik iÅŸlemler soruyor falan. Aynı ÅŸekilde çocuÄŸun sorduÄŸu sorulara da cevaplar veriyor. Ebevevynler ise istediklerinde çocuklarının ne sorduÄŸunu ve oyuncağın ÅŸekilde cevap verdiÄŸini takip edebiliyor. Åžu anda kickstarter projesi halinde.
  • Beam: BaÅŸka bir kickstarter projesi. Herhangibir ampül gözüne (duy mu deniyor iÅŸte neyse) takılabilen ve yeri geldiÄŸinde led lamba yeri geldiÄŸinde ise projektör olarak kullanılabilecek bir cihaz. Düşünün masanızda çalışıyorsunuz. Masa lambanıza bu cihazdan taktınız. Sonra biri geliyor iÅŸte biÅŸeyler göstereceksiniz, lambanızı çeviriyorsunuz görüntünüzü aktarıyorsunuz ve sunuma baÅŸlıyorsunuz. İçerisinde android iÅŸletim sistemi olan bir bilgisayar var, wireless üzerinden görüntüyü aktarıyorsunuz.
  • Peak: Peak takım için haberleÅŸmede kullanılabilecek çok güzel bir araç. HaberleÅŸmeden ziyade takip etmek diyelim. ÖrneÄŸin iÅŸ yerinizde GitHub, Jira, Hudson ve Dropbox kullanıyorsunuz. Peak size bir timeline saÄŸlıyor ve siz bu timeline üzerinden kimin ne zaman ne yaptığını anında görüyorsunuz. Gidip birine ÅŸunu yaptın mı diye sormanıza gerek yok, bakıyorsun timelinedan.
  • 10at10to10: Kullanışlı mı çok kullanışsız bir türlü karar veremediÄŸim bir ürün. Dağıtık takımlar için geliÅŸtirilmiÅŸ. Her gün stand-up meeting yapmak yerine hergün, dün ne yaptığınız, bugün ne yapacağınız ve engelleriniz üzerine bir form dolduruyorsunuz. Böylelikle tüm takım haberdar oluyor. Kulllanışlı mı? Bence deÄŸil. Ama dağıtık takımların belki iÅŸine yarıyabilir. CSM olarak ben tercih etmem.
  • Short: Ben okunmayı bekleyen ÅŸeyler için Pocket kullanıyorum. Kimi var instapaper kullanıyor. Kimi de baÅŸka ÅŸekiller de yönetiyor sonra okumak istediÄŸi makaleleri. Short ise buna baÅŸka bir çözüm sunuyor. Kullandığınız servis hesaplarınızda biriktirdiÄŸiniz makaleleri sizin için süre bazında kategorize ediyor. İki dakikadan az sürede okunacakalr, 5 dakikada, 10 dakikada okunacaklar gibi. Böylelikle sizde kendi zamanınıza göre makele seçebiliyorsunuz.

Son

Açık konuşmak gerekirse, her hafta bir özet yazısı yazmak sandığım kadar kolay değilmiş. Her geçen hafta daha da zorlanıyorum. Umarım devam ettirebilirim.

End Of Line

  1 Comment

  1. Bahadır AKIN   â€¢     Yazar

    Test

Yorumlama kapalıdır.